Om

Textbyrån - Aktiv Administration, skrivbyrån i Örebro

Skrivtjänster och kontorshjälpen i Örebro som inte är längre bort än din telefon eller dator

när Du själv har fått skrivkramp eller inte hinner med

Välkommen!

Jag startade skrivbyrån i Örebro 1985 och gav den namnet Textbyrån i Örebro. Det står numera också Aktiv Administration, MJK i PRV. Och än i dag är det lika roligt att gå till jobbet som det var då!

Arbetsuppgifterna har förändrats under åren. Från början var det mest fotosättning av böcker, reklamblad och annonser. Datorn "hette" Xerox och skärmbak-grunden var svart som natten, men jag kunde välja gul eller vit text. Operativsystemet hette DOS om nån kommer ihåg. Skärmarna var INTE grafiska. Texten kodades på samma sätt som hemsidestext är kodad`. Filerna skickades iväg till ett fotosätteri och kom tillbaka på (dyrt!) specialpapper med rätt typsnitt, rätt stil, rätt radavstånd, rätt längd på sidorna - förhoppningsvis. I början blev det några turer fram och tillbaka som var kostsamt men så lärorikt.

Med tiden ändrades uppdragen. Varierande skriv-tjänster omfattande allt från att "skriva in" hand-skrivna texter, redigera redan inskrivet material till att upprätta olika typer av register.

Jag "hoppade" in på olika företag som extra resurs när det fattades folk i telefonväxlar, överförde data från ett program till ett annat, sorterade in handlingar i olika pärmar både digitalt och rent fysiskt. Mycket omväx-lande och kul!

1988 kom jag i kontakt med byggbranschen och där har jag fortfarande en fot kvar. Jag hade många bra läromästare, besiktningsman Lars Erlandsson på Hifab till exempel! Jag har upprättat och skrivit för-frågningsunderlag, rums- och rambeskrivningar, AF (Administrativa Föreskrifter), besiktnings- och bygg-mötesprotokoll, drift- och skötselinstruktioner.

Från bygg var steget inte långt till "de andra" som var inblandade i vad som byggdes, typ vvs, el, styr och regler.

Med flygande fingrar tog jag nästa steg, transkribering av ljudfiler. Transkribering är ett annat ord för textinskrivning av - i det här fallet - inspelad text.

1 mars 1999 flyttade jag till nya lokaler, tillsammans med, min då största kund, Hifab AB. Vi drog iväg till Mellringestaden i Örebro och jag trivdes förträffligt bra. Jag anställde min dotter Jennie på grund av en ökande orderingång och specciellt för en förfrågan om jag ville/kunde ta hand alla som ville bli medlemmar och börja spela golf i den nystartade klubben Mellringe Golfklubb? Medlemsregistrering, utskick av inbetal-ningskort och framför allt informera alla som ringde. Jättekul, fast då visste jag knappt vad en putter var.

Telefonen gick varm. Vi registrerade nya med-lemmar, skickade ut inbetalningskort, upprättade register, lärde oss GK 96 och styrde och ställde. Ja, egentligen var det Jennie som gjorde det, det blev hennes skötebarn. Hon gjorde ett fantastiskt jobb! "Pron" som utbildade i "gröna-kortet" på klubben behövde få ordning på sin kursadministration när den stora golfboomen slog till. Japp, då tog vi hand om det också. Vi fick lära oss att spela golf på kuppen. Jag hittade en sport eller tja, en sysselsättning som passade mig perfekt och jag spelar fortfarande! En golfrunda är en briljant avkoppling för att rensa huvudet. Jag kan varmt rekommendera det!

Efter några år var det dags att lämna över arbetsupp-gifterna till golfklubbens egen personal och vi antog nya utmaningar. Jennie bytte fritidsntresse, sålde golfbag och "spakar" och köpte häst och sadel istället.

Hon började plugga igen, tog sin undersköterske-examen och arbetar numera inom vård och omsorg men är fortfarande min stående backup när det kör ihop sig! Och det är fantastiskt att det fortfarande gör det, efter 30 år!

2002 fick jag ett samtal från Danmark. "Han" presen-terade sig och affärsförslaget på danska, men fick byta till engelska för att jag skulle förstå. Han sökte inspektörer i min del av Sverige. Jag började där och då, åt danskarna. I början hade jag en mentor från Karlstad som var kanonbra. Efter några månader klarade jag mig själv och nu har jag uppdragsgivare i England, Tyskland, Frankrike och Kanada. Periodvis kommunicerr jag dagligen på engelska.

Därifrån var steget inte långt till att även erbjuda översättningstjänster. Språk som jag själv inte behärskar lämnar jag med varm hand över till andra experter inom mitt nätverk och hittar oftast rätt person för jobbet.

Bokföring och redovisning blev naturligt att fortsätta med då jag började ett samarbete med ett företag som bedrev kursverksamhet inom starta-eget, företags-coachning och liknande. Ekonomidelen blev min uppgift, vilket passade mig utmärkt. Och det spred sig den vägen.

Nu fick du mycket information som kanske inte är nödvändig för dig eller också är den det?

Ja, så har det rullat på sedan 1985. Vilken tur att min klasskamrat Sonny på KomVux i Örebro hittade den lilla annonsen i NA, på sportlovet 1985: "Öppna din egen skrivbyrå, vi har maskinerna och lokalerna. Ring xxx."

Tack Sonny!

Textbyrån/Aktiv Administration . Ö Vintergatan 92, 2 tr . 703 43 Örebro . 070-422 17 83 . monica@textbyran.se

Copyright © 2013. Textbyrån. All Rights Reserved